Mekonomen Autohuolto - Autokorjaamo

Mekonomens historia

De två entreprenörerna Ingemar Fraim och Leif Möller startade 1973 företaget Bileko. Affärsidén var att sälja avgassystem, eftersom det var de slitdelar med högst efterfrågan. Basen var en liten lokal i södra Stockholm och i början körde de runt i stan i en gammal Mercedes och levererade inom två timmar från det att mackarna ringt och beställt. Snabba leveranser visade sig vara mycket framgångsrikt och snart utökades sortimentet med bromsar, framvagnar, hjullager och andra reservdelar.

Under mitten av 1980-talet fanns fortfarande en tydlig gräns mellan detaljist- och grossistledet. Ingemar och Leif bestämde sig för att utmana systemet och expandera genom köpet av butikskedjan Mekonomen som då, 1987, hade 17 butiker. Genom förvärvet fick de tillgång till hela kedjan: från tillverkare, via grossist och detaljist, till slutkund.

Utveckling genom effektiv logistik

En effektiv logistikkedja med snabba leveranser visade sig vara en avgörande framgångsfaktor och under 1992 passerade försäljningen 100 MSEK på årsbasis. Den snabba tillväxten ledde till att lagret i Sätra i södra Stockholm dubblerades och med starten av över-natten-leveranser höjdes servicen gentemot butikerna avsevärt. Nu kunde kunderna beställa vilken vara som helst i sin Mekonomenbutik och få den levererad dagen efter.

I takt med att Mekonomen fortsatte växa, såväl geografiskt som med nya produktgrupper, var ett nytt lagerbygge nödvändigt. 1998 flyttas grossistlagret till en nybyggd fastighet i Strängnäs.

Expansion i Skandinavien

Under 1999 togs steget in i Norge och konceptet Mekonomen Bilverkstad lanserades i Sverige. Tre år senare förvärvades Danmarks ledande bildelskedja Østergaard. I maj 2000 introducerades Mekonomen på Stockholmsbörsen och i samband med börsintroduktionen överfördes Mekonomens välkända reservdelskatalog till ett webbaserat format.

Nya ägare – nya utmaningar

Mekonomen fick 2006 en ny huvudägare i Axel Johnson AB, som förvärvade 29 procent av kapital och röster av grundarfamiljerna. Under 2007 tillträdde Håkan Lundstedt som koncernchef och en ny strategi utarbetades, innebärande att Mekonomens erbjudande präglades av helhetslösningar, prisvärdhet, nytänkande, hög kvalitet och där medarbetarnas kompetens och kunnande är till nytta för kunden.

Tre starka koncept inom Mekonomen Group

Mekonomens resa fortsatte under 2011, när moderbolaget Mekonomen Group förvärvade bildelskedjan Sørensen och Balchen i Norge och året efter införlivades MECA Scandinavia. Samtidigt tog Mekonomen Norden steget in på den finländska marknaden.

I dag består det börsnoterade Mekonomen Group av de tre koncernföretagen MECA Scandinavia – med verksamhet i Sverige, Norge och Danmark, Mekonomen Norden – med verksamhet i Sverige, Norge, Polen och Finland samt Sørensen och Balchen – med verksamhet i Norge under varumärket BilXtra.

Samarbete mellan koncernföretagen sker inom inköp och logistik. På marknaden råder dock full konkurrens. MECA, Mekonomen och BilXtra har alla tre starka varumärken, tydliga koncept och viljan att fortsätta utvecklas. Mekonomens varumärke har stärkts väsentligt under de senaste åren och med ca 340 butiker och 3400 anslutna verkstäder är Mekonomen branschens ledande aktör i Norden.