Tuulilasi huurussa

Så slipper du imman på bilrutorna

Imma på bilrutorna är ett vanligt irritationsmoment så här års.
Och det är inte bara störande, det är också farligt att inte kunna se ordentligt när man kör bil. Här är bästa tipsen på hur du får fri sikt i vinter.

Det är fukt inne i bilen som orsakar imma på rutorna. Det handlar om fukt i luften som kondenserar vid temperaturomslag, vatten som kan läcka in någonstans och fukt som förare och passagerare tar med sin in i bilarna.
Så här års drar man till exempel ofta in snö med skorna och har blöta jackor på sig. Den fukten behöver man försöka få ut ur bilen för att slippa imman.

Driv ut fukten

Det finns ett antal sätt att driva ut fukten från sin bil. Ett effektivt sätt är att använda en kupévärmare. Då slipper man också skrapa is på utsidan av rutorna. Vill man ha ur så mycket fukt som möjligt kan det vara en bra idé att låta en sidoruta vara öppen någon centimeter, då man kör. Då kan den varma luften trycka ut fukten ordentligt. Har man inte den möjligheten finns andra knep som kan hjälpa.
Ett exempel är så kallade Pingipåsar som finns i olika storlekar. Man lägger dem i bilen så suger de åt sig fukten. När de är fulla med fukt kan man torka dem i mikrovågsugnen och sen använda dem igen.

Rätt mattor gör skillnad

Ett annat tips för att se till att den fukt man drar med sig in i bilen inte stannar kvar kan det vara en bra idé att byta ut tygmattorna och i stället använda plastmattor.
Det finns plastmattor som är lite skålformade. De kan man bara ta ut ur bilen och sen hälla av vattnet som samlas där.

SNABBA TIPS – SÅ SLIPPER DU IMMAN

  • Använd kupévärmare för att trycka ut fukt.
  • Använd luftkonditioneringen även på vintern. AC:n avfuktar luften i kupén.
  • Produkter som drar till sig fukt kan göra underverk. Ett exempel är de så kallade Pingipåsarna. En gammal hederlig torrboll funkar också, men är lite krångligare.
  • Byt ut textilmattorna. De blir genomblöta av snö och slask. Det är plast- eller gummimattor som gäller på vintern.
  • Tvätta bilrutorna på insidan. En smutsig ruta blir immig lättare.