Eriväriset autot

Vad säger din bils färg om dig?

De flesta kör silvergrå bilar. Vad säger det om vår personlighet – betyder det att vi är menlösa och bara följer strömmen? Färgkonsulten Jan Levander förklarar vad vår bils färg egentligen säger om oss.

Vilken färg du väljer på din bil kan avslöja vem du vill vara och hur du vill uppfattas som bilförare. Det menar färgkonsulten Jan Levander, som har jobbat med färg i över 25 år.

– Många väljer förmodligen färg på bil av praktiska skäl. En silverfärgad bil exempelvis, ser ofta helt okej ut trots att den inte är nytvättad. På en svart bil däremot syns varje dammkorn och den blir het på sommaren, säger han.

Mest körs det med silver/grå

21 procent av bilarna som kördes på finska vägar 2015 var silver/grå, enligt Trafi. Röda bilar kom tvåa och blåa bilar som trea. Färgvalen kan hänga ihop med bilens storlek, menar Jan Levander. Många som köper en stor bil väljer en mer diskret färg, medan fler tar en gladare färg på en liten bil.

– En hög andel av de nya bilar som säljs är dessutom firmabilar, vilket ofta avspeglar sig i färgvalet. Som företrädare av en firma vill du ofta uppfattas som handlingskraftig, stabil och trygg, vilket gör att silvergrå bilar är vanlig i dessa kretsar. Många leasingbilar säljs även vidare efter några år och andrahandsvärdet anses vara lägre om färgen är udda, säger han.

Metallic-bilar i framtiden

I framtiden kommer skimrande metalliclack ersätta bilarnas vanliga lack, och djup metallicorange är en färg som kommer dominera. I alla fall enligt Jan Levander.

– I takt med att folietekniken blir billigare och bättre kommer du som kund i princip kunna designa din egen bil utan att det blir kostsamt. Matt, blank, färgglad eller grafisk, det är bara din fantasi som sätter gränser. Jag tror att det innebär att vi framöver kommer att se fler mönstrade, egendesignade bilar på våra vägar, säger han.

 

Guide – det säger bilens färg om dig

Svart bil – maktsökaren

Svart är färgen som symboliserar makt. Du är antagligen svårövertalad och har en stark vilja. Din personlighet osar hög status och du kan till och med uppfattas som lite farlig och rebellisk.

Silver/grå bil – kontrollfreaket

Föraren i en silverfärgad eller grå bil är en person med många bollar i luften. Du har kontroll över ditt liv, är handlingskraftig, saklig och logisk. Du är även en av dem som kör försiktigast i trafiken.

Röd bil – uppmärksamhetssökaren

Är du ägare till en röd bil? Då gillar du troligtvis att stå i centrum och dra uppmärksamhet till dig. Du är definitivt en utåtriktad person! En röd bil drar snabbt tankarna till en Ferrari eller annan snabb sportbil. Du utstrålar fart, lekfullhet och kraft.

Vit bil – modernisten

Du som sitter bakom ratten i en vit bil uppfattas som nytänkande och modern. Du är förmodligen mån om att hålla din vita bil ren och fräsch – vilket även speglar hur du lever livet i övrigt. Ordning och reda är A och O för en korrekt och rak person som dig.

Blå bil – lojalisten

Ägaren till en blå bil uppfattas förmodligen som en lugn och avslappnad person. Du stressar inte upp dig i onödan. Oavsett vilken blå nyans din bil har, är du någon att lita på – en uppskattad egenskap bland dina vänner.

Grön bil – traditionalisten

Ju grönare din bil är, desto mer pålitlig och traditionell är du. Om du däremot kör en ljusare grön bil, är du naturnära och okomplicerad som person. Du tycker inte om när saker är fejkade eller konstgjorda.

Gul bil – humoristen

Här har vi en person som är glad, sprallig och humoristisk. Du älskar att skämta och få människor att skratta. Valet att köpa en gul bil var enkelt – du vet att du kommer sticka ut och det har du självklart ingenting emot.

 

Källa: Dagens Industri, Mazda