10 vinkkiä – näin selviät Joulun menoliikenteestä

Joulu on vuoden vilkkaimpia aikoja liikenteessä. Näillä vinkeillä matkasi menee sujuvammin.

Varmista että autossasi on kunnon renkaat

Renkaat ovat autosi tärkein varuste kun ajat talvella. Mikään ei auta silloin kun tienpinnan ja renkaiden välinen kitka ei ole riittävä. Varmista että renkaasi eivät ole liian kuluneet tai liian vanhat, ja että niissä on oikea ilmanpaine.

Aja levänneenä

Usean tutkimuksen mukaan väsymys on yleinen onnettomuuksien osatekijä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan väsymys vaikuttaa jopa joka kuudennen kuolonkolarin taustalla. Oletko nukkunut huonosti? Silloin voi olla hyvä idea suunnitella matka uudestaan, niin että ehdit nukkua ensin – tai anna jonkun toisen ajaa.

Pidä ruudut puhtaina

On itsestään selvää, että näkyvyydellä on suuri merkitys ajoturvallisuuteen. Talvella tuulilasi likaantuu helposti. Tarkasta pyyhkimet ja täytä lasinpesunestesäiliö.

Valmistaudu hyvin

Joskus liikenteessä jäädään seisomaan. Ehkä auto hajoaa tai keli muuttuu niin huonoksi, että joutuu pitämään taukoa ajamisessa. Heijastinliivi, hinausköysi, lumilapio ja käynnistyskaapelit pitäisi löytyä joka autosta ja ne voivat pelastaa monta tilannetta. Lämpimät vaatteet on hyvä lisä, jos jää autolla pakkaseen.

Älä stressaa

Stressi on osatekijä monessa onnettomuudessa. Stressiä voi välttää niin, ettei tee tarkkaa suunnitelmaa ajasta milloin on ”pakko” olla perillä. Ehkä kannattaa mieluummin missata telkkarin Lumiukko, ja tehdä matkasta vähän rauhallisempi ja turvallisempi.

Valaistus

Autosi valonlähteet heikentyvät ajan saatossa. Vaikka valot vielä toimivat, voi olla hyvä vaihtaa ne uusiin, jos niiden uusimisesta on kulunut kovin pitkä aika. Nykyään on olemassa myös useita erilaisia LED-lisävalosarjoja, jotka ovat asennettavissa lähes joka automalliin. Ne tekevät pimeistä ajomatkoista turvallisempia ja miellyttävämpiä. Mekonomen Myymälät ja Autohuollot auttavat sinua valaistukseen liittyvissä asioissa.

Valitse oikea reitti

Suuri osa talven onnettomuuksista tapahtuu pienillä mutkittelevilla teillä. Onko mahdollista valita suurempia teitä pitkin kulkeva reitti?

Kuuntele radiota

Onko matkan varrella tapahtunut onnettomuus joka vaikuttaa matkantekoosi? Kuuntele radiota tai tarkasta liikennetilanne netistä, ennen matkaan lähtöä. Jolloin saat mahdollisuuden valita toisen reitin ja vältät mahdollisen kaaoksen.

Vaihda kuskia

Tilastojen mukaan on turvallisempaa vaihtaa kuskia välillä. Pitkät ajomatkat väsyttävät ja vähentävät tarkkavaisuutta.

Tauota usein

Taukojen pitäminen tekee matkasta helpomman jokaiselle autossa olevalle. On myös turvallisempaa, jos kuski saa levätä säännöllisin väliajoin. Suunnittele mielellään muutama mukava pysähdys etukäteen. Teiden varsilla löytyy paljon erilaisia pysähdyspaikkoja.