Huomioi nämä, kun kuljetat lemmikkiä autossa

Lemmikki on perheenjäsen. Ja tietysti haluat, että nelijalkainen ystäväsi on mahdollisimman turvassa – myös autossa? Näillä vinkeillä varmistat, että olosuhteet ovat optimaaliset.

Bulldog in the white truck looking in the mirror

On tärkeää, että lemmikin voi ottaa mukaan automatkalle. Eläimen hyvinvoinnista on huolehdittava matkan aikana. Mutta matka voi olla stressaava tai suorastaan vaarallinen sekä sinulle ja lemmikillesi. Tässä artikkelissa neuvomme, kuinka voit varmistaa, että lemmikkisi matka on mukava ja turvallinen.

Mikä on turvallisin paikka pitää lemmikkiä autossa?

Turvallisin paikka koiralle on häkki takapenkillä tai farmarimallisen auton takatilassa. Koirille on myös olemassa erikseen niille suunniteltuja turvavöitä. Kissa tai muu pieneläin kulkee matkustamossa kuljetuskopissa, jonka paikallaan pysyminen ajon aikana tulee varmistaa. Kopin voi sijoittaa esimerkiksi matkustamon jalkatilaan, niin, että etupenkkiä taaksepäin siirtämällä kopin saa kiilattua tukevasti jalkatilaan.

Pitääkö lemmikin olla häkissä?

Lain mukaan kissat ja koirat eivät saa kulkea vapaana autossa, ajon aikana.

Mitä riskejä on olemassa, jos lemmikit kulkevat vapaana autossa?

Eläin saattaa häiritä niin, että kuljettaja menettää auton hallinnan tai eläin painaa jotakin nappia. Kovassa jarrutuksessa vapaana autossa liikkuva eläin liikkuu hallitsemattomasti, se on vaarallista sekä ihmisille että eläimelle. Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa.

Miten helpotan lemmikin automatkaa?

Eläimet matkustavat useimmiten makuuasennossa. Lemmikin olon voi tehdä mukavammaksi asettamalla jotain pehmeää kuten viltti tai huopa häkin pohjalle. Varmista myös, että kuljetushäkki on riittävän iso. Valitse häkin koko lemmikin koon mukaan. Eläimen tulisi mahtua olemaan makuuasennossa, sekä kääntymään häkissä.

Mitä muuta on hyvä huomioida matkan aikana?

Älä koskaan jätä kesällä autoa parkkiin, avaamatta ikkunoita, jos lemmikkisi jää autoon. Auton lämpötila kohoaa nopeasti liian korkeaksi. Auton ikkunaan on mahdollista asentaa kalteri tai verkko, joka estää eläimen karkaamisen avoimesta ikkunasta. Pidä vettä mukana, jotta voit pysähdyksen yhteydessä tarjota lemmikille juotavaa.