Tarkistuslista ennen autolomaa – kotimaassa ja ulkomailla

Autoloman aika! Käytä avuksesi tätä 37 kohdan tarkistuslistaa, jotta välttyisit “mitä-olen-unohtanut” –tunteesta, juuri lähdön jälkeen. Sopii yhtä hyvin kotimaan matkailuun kuin ulkomaillekin. Tarkista ennen kuin lähdet matkaan!

Auton pakkaaminen menossa.

 1. Aloita pakkaamissuunnitelmalla ja ota huomioon mitä tulet tarvitsemaan ja milloin. Pakkaa tavarat eri aktiviteettilaukkuihin. Esimerkiksi ”mennään uimaan”-laukku tai ”tehdään kahvitauko” –laukku. Näin vältyt turhalta tavaroiden kaivamiselta ja etsimiseltä.
 2. Tutki kotivakuutuksesi ja varmista että se on voimassa – harmittavan monella käy murtovarkaita lomamatkan aikana. Tarkista samalla kuinka kattava matkavakuutus vakuutukseen sisältyy. Kerro myös naapureille matkastanne, jotta he voivat pitää silmällä kotianne.
 3. Auto on ehkä tärkein asia mitä otat mukaan, ja sen tulisi kestää koko matka perille. Ja mieluiten myös takaisinpäin. Joten, huolla ja varmista. Miksi et hankkisi samalla Mekonomen Tieturvaa? Sillä varmistat avunsaannin myös, jos jokin menee pieleen.
 4. Tarkista renkaat (myös vararengas) ja mukauta ilmanpaine kuorman mukaan. Varmempaa ja edullisempaa.
 5. Tarkista auton nesteet – jäähdytysneste, jarruneste, lasinpesuneste, moottoriöljy. Tarkista öljytaso myös matkan aikana.
 6. Varmista että kaikki lamput toimivat. Lamppujen toimivuus on aina tärkeää, mutta voi olla vielä tärkeämpää ulkomailla. Italiassa on pidettävä vasen vilkku päällä moottoritiellä ohituksen aikana. Albaniassa, Bosniassa, Ranskassa, Kroatiassa, Makedoniassa, Montenegrossa, Serbiassa, Sloveniassa ja Venäjällä on lisäksi oltava varalamput mukana autossa.
 7. Ota mukaan juomaa. Ota mukaan liikaa juomaa. Ja vielä vähän enemmän. Säilytä kylmälaukussa tai matkajääkaapissa. Erittäin tervetullutta pitkissä, kuumissa autojonoissa.
 8. Muista aina pitää mukana ruokaa – pitkästä autojonosta saattaa muodostua koko päivän pysähdys. Kun ostat ruokaa matkaa varten, muista: nopeaa, helppoa ja hyödyllistä.
 9. Ensiapulaukku. Erittäin tärkeää. Lisää tähän kosteuspyyhkeitä ja vessapaperia, niin olet varautunut lähes kaikkeen.
 10. Käteistä. Kyllä, maksukorttien tulisi toimia kaikkialla, mutta silti on hyvä pitää vähän käteistä mukana. Et halua joutua ”Olemme ajaneet kolme tuntia mutkittelevilla teillä, saavuttaaksemme maailmankuulun jäätelökioskin ja nyt saamme kääntyä…” –tilanteeseen, tai jotain vielä pahempaa.
 11. Varmista että sinulla on verkkopankkisovellus, jota voit käyttää matkapuhelimella. Ei ole mukavaa olla riippuvainen pankkikonttoreista tai tietokoneista matkan aikana.
 12. Autolaturi matkapuhelimelle ja muille laitteille.
 13. Handsfree. Pelastaa ihmishenkiä – ja useimmissa maissa on laitonta käyttää matkapuhelinta ajon aikana. Ranskassa et saa myöskään käyttää puhelinta huoltoasemilla.
 14. Taskulamppu ja linkkuveitsi.
 15. Aurinkosuoja ikkunoihin.
 16. Muovipusseja. Tarkoituksia on paljon. Solmi ne yhteen, jotta menevät pieneen tilaan. Älä koskaan heitä niitä luontoon.
 17. Valmistele pelejä/leikkejä. Jopa vanhimmat ja huonoimmat leikit toimivat – osittain koska ne ovat parempia kuin täysi tekemättömyys ja osittain koska lapset pitävät siitä, kun aikuiset leikkivät. Täältä löydät lisää ohjelmavinkkejä matkalle.
 18. Lataa elokuvia ja musiikkia. Tekniikkaa ei pidä aliarvioida. Varmista että valikoima on riittävän vaihteleva. Piirretyn tunnusmusiikki voi alkaa käydä hermoille, kun se soi riittävän monta kertaa…
 19. Aurinkolasit.
 20. Ajokortti.
 21. Auton rekisteriote.
 22. Vakuutustodistus.
 23. Valtakirja, jos ajat liisatulla tai lainatulla autolla josta selviää, että sinulla on omistajan lupa.
 24. Vahinkoilmoituslomake.
 25. Auton vara-avain. Säilytä sitä eri paikassa kuin pääavainta, mutta älä säilytä autossa.
 26. Varoituskolmio. Kaksi kappaletta, jos ajat Espanjassa, Turkissa tai Kyproksella. Perävaunun kanssa vaaditaan kaksi varoituskolmiota myös Kroatiassa, Makedoniassa, Montenegrossa, Serbiassa ja Sloveniassa.
 27. Rengaskiilat, jos aiot ajaa (ja pysäköidä) Virossa.
 28. Hinausköysi. Hyvä olla mukana. Bosniassa, Makedoniassa, Serbiassa ja Slovakiassa se on pakollista.
 29. Sammutin. Siitä voi olla todellista hyötyä. Se on sitä paitsi pakollinen Albaniassa, Bulgariassa, Virossa, Kreikassa, Latviassa, Liettuassa, Moldovassa, Puolassa, Romaniassa, Venäjällä, Turkissa, Ukrainassa ja Valkovenäjällä.
 30. Starttikaapelit, tunkki ja ristikkoavain. Tiedät miksi.
 31. Parkkikiekko.
 32. Laita lapset takapenkille, jossa ovat paremmassa turvassa. Ja alle 12-vuotiaat lapset eivät saa istua etupenkillä, jos ajat Kroatiassa. Ei vaikka istuisivat lastenistuimessa.
 33. Säästä jarruja Alpeilla. Esimerkiksi Itävallassa ja Sveitsissä ei ole sallittua ajaa alamäkiä vapaalla vaihteella tai moottori sammutettuna.
 34. Onko kaikilla tarvittavat rokotukset kunnossa? Tarkista myös määränpäässä olevat suositukset.
 35. Voimassa oleva passi ulkomaille – valvonta on tiukentunut.
 36. Taxfree-sännöt on hyvä selvittää ennen kuin palaat takaisin Suomeen. Lue aiheesta lisää tullin sivuilta.
 37. Huomioliivi. Pakollinen monessa maassa.

Lisävinkkejä, muista myös…

… aina lukita takakontti. Johon murtaudutaan usein.
… merkitä yhteystiedot lasten leluihin ja pehmoeläimiin. Ne saattavat löytää tiensä kotiin, katoamisen jälkeen.
… syödä riittävästi ja pitää paljon taukoja. Se auttaa matkapahoinvointiin. Hyvä ilmastointi ja katse menosuuntaan on myös hyvä.
… välttää herkkuja joista syntyy sotkua, esimerkiksi suklaa.
… pukeutua mukaviin vaatteisiin, jotka eivät hierrä.
… ottaa rauhallisesti liikenteessä!