Tutkimus: Moni on huolissaan liikenteessä

Rattijuopot, kännykänkäyttäjät ja taitamattomat kuljettajat ovat tavallisimmat huolenaiheet liikenteessä, osoittaa Mekonomenin teettämä tutkimus.

Kantar Sifo on tehnyt tutkimuksen Mekonomenin toimeksiannosta, jossa on haastateltu 1 193 autonkuljettajaa, miten he kokevat liikenteen. Ja tulos on selvä: Moni on huolissaan liikenteessä.

Joka toinen on huolissaan taitamattomista kuljettajista

Tutkimuksen mukaan yli puolet vastanneista, 51 prosenttia, kertoo olevansa huolissaan siitä, että muut kuljettajat ajavat huonosti. 44 prosenttia ilmoittaa olevansa huolissaan siitä, että moni käyttää matkapuhelinta ajaessaan, ja yhtä moni pelkää kohtaavansa autonkuljettajia jotka ovat ajaessaan alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tutkimukseen osallistuneilla on myös muita huolenaiheita liikenteeseen lähtiessä. Tutkimustuloksen mukaan 20 prosenttia on huolissaan huonosta ajokelistä, ja yhdeksän prosenttia pitää pimeyttä huolestuttavana.

Pelkäävät itse tekevänsä virheen

11 prosenttia ilmoittaa pelkäävänsä, että kolaroi toisen auton kanssa. Moni pelkää tekevänsä itse virheen ja vahingoittavansa muita. Jopa 18 prosenttia on huolissaan ajavansa pyöräilijän tai jalankulkijan päälle.

Huoli on aiheellinen, sillä Aamuset-verkkomediassa julkaistun Ifin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista aikuisista vain neljä kymmenestä käyttää heijastinta säännöllisesti. Silti valtaosa jalankulkijoista on huolissaan, huomaavatko autoilijat hänet pimeällä.

Suurin osa Kantar Sifon tutkimukseen osallistuneista vaikuttaa olevan lainkuuliaisia. Ainoastaan kolme prosenttia sanoo pelkäävänsä, että poliisi pysäyttää heidät liikenteessä.