Aktuellt våren 2017

Två nya butiker

Mekonomens reservdelar kan i fortsättningen köpas på åtta olika orter, eftersom Mekonomen har två nya butiker utrustade med Mekonomens reservdelar, i Tammerfors och Åbo. I samband med dessa nya distributionskanaler förkortas Mekonomens leveranstider på dessa orter uppenbart.

LKQ – Mekonomens nya huvudägare

LKQ har planerat att köpa Mekonomen sedan 2010. Tidigare har LKQ köpt upp flera europeiska bolag, sådana som brittiska Euro Car Parts, Benelux-ländernas Sator och Italienska Rhiag. LKQ växer genom att köpa bolag och har en förvärvsdriven tillväxtagenda.LKQ står för ”Like-Kind-Quality”, en amerikansk term för reservdelar av samma kvalitet som originaldelar. Bolaget grundades som en konsekvens av en amerikansk lagändring “The Right to Repair Act”, kring bilreparationer för ett drygt decennium sedan. Ändringen har en pararell ändring i EU:s regelverk kring det så kallade Gruppundantaget: ändringen förbjöd biltillverkarna att upphäva nybilsgarantin om konsumenterna gick till andra verkstäder än märkesverkstäderna. Denna regeländring är vad märkesobundna verkstäder som Mekonomen delvis lever på.

Mekonomen Groups nya VD och koncernchef

Sedan början av mars i år har Mekonomen Group en ny VD och koncernchef, Pehr Oscarson.
”Med Mekonomen Groups starka varumärken och kunderbjudande ser jag att vårt huvudfokus skall vara lönsam tillväxt. Med stöd av våra duktiga medarbetare i hela koncernen ser jag fram emot att ta mig an de möjligheter och utmaningar som ligger framför oss”, säger Pehr Oscarson, VD och koncernchef för Mekonomen Group.

Mekonomens nya VD i Finland

Sedan början av 2017 är Mekonomen Oy:s nya VD Christer Blohm. Christer kommer närmast från Mekonomen Danmark där han varit vd sedan 2014. Christer har en gedigen erfarenhet inom bilbranschen och har tidigare jobbat med uppbyggnaden av Mekonomen Bilverkstad i Sverige.
” Mekonomen är inne i en mycket spännande fas. Vi har funnits på marknaden sedan 2010 och varumärket börjar bli etablerat och känt hos bilägaren men vi behöver ta nästa steg och expandera vidare. 2017 kommer att bli året när vi flyttar fram våra positioneringar och startar fler verkstäder och butiker. Vi kommer också att göra en massiv marknadsföring för att lyfta varumärket ytterligare.” Säger Christer Blohm, ny VD på Mekonomen Oy.

Mekonomen uppgraderar sitt IT-system

Uppgraderingen av IT-systemet har införts i Sverige och i nästa skede görs uppgraderingen även i Finland. Omläggningen fördröjde funktionerna tillfälligt, men situationen har nu normaliserats. Bytet av system innebär inte bara en effektivare drift utan också en snabbare och stabilare plattform med större möjligheter till integration med andra system.

Mekonomen Group utbygger ett helautomatiserat centrallager

Mekonomen Group har tecknat avtal med TGW Logistics Group för utbyggnad av befintligt centrallager i Strängnäs med en ny helautomatiserad del. Utbyggnaden sker i syfte att skapa en gemensam, flexibel och kostnadseffektiv varuflödesplattform i koncernen.