Mekonomen Autohuolto - Autokorjaamo

Mekonomenin Historia

Yrittäjät Ingemar Fraim ja Leif Möller perustivat yhdessä vuonna 1973 yrityksen Bileko. Liikeideana oli myydä pakoputkistoja, sillä ne olivat kuluvia osia joilla oli suurin kysyntä. Tukikohtana oli pieni asunto eteläisessä Tukholmassa ja he ajelivat ympäri kaupunkia vanhalla Mersulla ja toimittivat tilaukset kahden tunnin sisällä korjaamon tilauksesta. Nopeat toimitukset osoittautuivat erittäin menestyksekkäiksi ja pian valikoima laajeni pyöränlaakereilla, jarru-, alusta- ja muilla varaosilla.

1980-luvulla oli vielä olemassa selvä raja vähittäis- ja tukkukaupan välillä. Ingemar ja Leif päättivät uhmata järjestelmää ja laajentaa ostamalla Mekonomen-myymäläketjun, jolla oli 17 myymälää vuonna 1987. Kaupan myötä he pääsivät käsiksi koko ketjuun: valmistajalta, tukun ja vähittäiskaupan kautta asiakkaalle.

Kehitystä tehokkaan logistiikan ansioista

Tehokas logistiikkaketju nopeilla toimitusajoilla osoittautui ratkaisevaksi menestystekijäksi ja vuonna 1992 myynti ylitti vuositasolla 100 miljoonaa ruotsin kruunua. Nopea kasvu johti siihen että Tukholman Sätrassa sijaitseva varasto kaksinkertaistettiin ja aloittaessaan yön yli -kuljetukset myymälöiden palvelutaso nousi ratkaisevasti. Nyt asiakkaat pystyivät tilaamaan minkä tahansa tuotteen Mekonomen-myymälässä ja saivat sen toimitettuna seuraavana päivänä.

Mekonomenin kasvu jatkui, sekä maantieteellisesti että laajenevilla tuotevalikoimilla, joten uuden varaston rakentaminen tuli välttämättömäksi. Vuonna 1998 tukkuvarasto siirrettiin uuteen vastarakennettuun kiinteistöön Strängnäsissä.

Laajeneminen Skandinaviaan

Vuonna 1999 otettiin askel Norjaan ja Mekonomen Autohuolto –konsepti lanseerattiin Ruotsissa. Kolme vuotta myöhemmin Tanskan johtava auto-osaketju Østergaard liittyi mukaan. Toukokuussa 2000 Mekonomen listattiin Tukholman pörssiin ja pörssilistauksen yhteydessä Mekonomenin hyvin tunnettu varaosaluettelo siirrettiin verkkoon.

Uudet omistajat – uudet haasteet

Mekonomen sai vuonna 2006 uuden pääomistajan, Axel Johnson AB, joka hankki 29 prosenttia pääomasta ja äänistä perustajaperheiltä. Vuonna 2007 Håkan Lundstedt aloitti konsernijohtajana ja uusi strategia kehitettiin. Uuden strategian mukaisesti Mekonomenin tarjonta koostui kokonaisratkaisuista, hyvästä hintalaatusuhteesta, uudesta ajattelutavasta, korkeasta laadusta ja yhteistyökumppaneiden osaamisen ja ammattitaidon hyödyntämisestä asiakkaan hyväksi.

MEKO AB – kuusi vahvaa konseptia 

Mekonomenin matka jatkui vuonna 2011, kun emoyhtiö Mekonomen Group hankki auto-osaketjun Sørensen och Balchen Norjassa ja vuotta myöhemmin ketjuun liitettiin MECA Scandinavia. Samaan aikaan Mekonomen Norden rantautui markkinoille.  

Toukokuussa 2022 Mekonomen Group vaihtoi nimensä MEKO AB:ksi. Samana vuonna MEKO osti suomalaisen Koivunen Oy:n. Koivusen oston myötä MEKO laajensi maantieteellistä läsnäoloaan Suomessa ja vakiinnutti asemansa myös Baltiassa. Samalla MEKO nousi alansa johtavaksi toimijaksi Pohjois-Euroopassa.  

MEKO koostuu Pohjois-Euroopan johtavista autojen varaosaketjuista FTZ, Inter-Team, Koivunen, MECA, Mekonomen ja Sørensen og Balchen, joilla on omaa tukkumyyntiä, yhteensä noin 670 myymälää sekä 4400 konsernibrändeillä toimivaa korjaamoa (09/2023).