Rengasmerkinnät

Det betyder märkningen på däcken

Det är en hel del siffror och bokstäver på däcken och deras köpinformation. Rena grekiskan för dig? Här förklarar vi märkningarna – det är bra för dig att veta inför däckköp och hjulskifte.
Rengasmerkinnät

Dags att köpa nya däck? Då är det bra att ha koll på däckmärkningen och vad den betyder. I november 2012 började den utvecklade och mer informativa märkningen att gälla i EU – och du känner säkert igen den från diskmaskiner och andra hushållsapparater.

Bränsleförbrukningen

Symbolen med en bensinpump bredvid däcket visar hur däcket påverkar bilens bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Nödvändigt? Ja, däcken står för omkring 20 procent av bilens bränsleförbrukning. Sänker du rullmotståndet så sänker du bränsleförbrukningen – och därmed också utsläppen av koldioxid. Dessutom blir det ju billigare för dig!

A innebär minst rullmotstånd, G mest rullmotstånd. Och det handlar om cirka 0,5 liter per 100 kilometer. Kör du 15 000 km/år sparar du ca 75 liter bensin, omkring 100 euro, med ett A-graderat däck jämfört med ett som är G-klassat.

Bromssträcka på vått underlag

Symbolen med ett regnmoln bredvid däcket visar helt enkelt hur bra däcket bromsar på vått underlag. Och skillnaden mellan ett A-graderat däck och ett däck som har F-märkning är två billängder, det vill säga tio meter. (G-graderade däck har för låg säkerhet och bör inte användas.)

Däckljud

Symbolen med ljud bredvid däcket visa naturligtvis vilken ljudnivå däcket ligger på – men det handlar om hur det låter utanför bilen, inte däckbruset i kupén. Trafikbullret mäts i decibel. Tre svarta ribbor i märkningen betyder att däcket har hög ljudnivå och överstiger maxgränsen för europeiska bestämmelser (nya från och med 2016). Två svarta ribbor motsvarar genomsnittlig ljudnivå och en svart ribba innebär att det handlar om ett tyst däck där det externa däckljudet är över 3 decibel tystare än typgodkännandet.

Kom ihåg att däck med lågt däcktryck bullrar mer än däck med rätt däcktryck.

Text på däcken

Utöver varuinformationen så finns det en hel del märkningar på själva däcken. Där står förstås tillverkarens namn samt vad det är för sorts typ av däck. Den viktigaste informationen finns i siffer- och bokstavskombinationen som bland annat anger däckets storlek. Den kan se ut så här:

185/65 R 14 86 T XL

185 – däckets bredd i millimeter (hela däcket, inte bara slitbanan)

65 – profilförhållandet (däckets höjd är här 65 procent av tvärsnittsbredden)

R – berättar att detta är ett radialdäck

14 – fälgens storlek (diameter i tum)

86 – däckets belastningsindex (visar minimigränsen)

T – däckets hastighetsklass

XL – Extra load, eli korotettu kuormitusluokka

Belastningsindex berättar ditt däcks maximala lastkapacitet. Kom ihåg att ha koll på detta när du byter storlek på däck och/eller fälg. Är du osäker på vilken däckstorlek din bil har som standard så kan du kontrollera det i bilens registreringsbevis.

Hastighetsklassen anger den högst tillåtna hastigheten för däcket. Följ helst biltillverkarens rekommendationer angående vilken sorts hastighetsklass just din bils däck bör ha.

Vanliga hastighetsklasser:

Q: 160 km/h

S: 180 km/h

T: 190 km/h

H: 210 km/h

V: 240 km/h

W: 270 km/h

Y: 300 km/h

Praktisk ordlista vid däckköp

Star – BMW originaldäck

A/S – All Season (allvädersdäck)

A/T – All Terrain

C – Commercial (förstärkta, vanliga på lätta lastbilar)

BSW – Black SideWall

E4 – E-märkning

FR/FP/FSL – Fälgkantsskydd

LT – Light Truck

MO – Mercedes originaldäck

M+S/M&S – Mud and Snow (Lera & snö)

M/T – Mud/Terrain (liknande A/T)

M/C – Enbart för motorcyklar

ML – Trottoarkantsribba

N – Porsche orginaldäck

OWL – Outline White Lettering

P – Personbilsdäck

RF – Reinforced

SFI/Inner Side – Side Facing Inwards (däckets insida vid montering)

SFO/Outer Side – Side Facing Outwards (däckets utsida vid montering)

TL – Tubeless (slanglöst)

TT – Tube-Type (däck med slang inuti)

WSW – White SideWall

XL/EL – Extra Load

Det finns många fler förkortningar, men de flesta är rätt ovanliga. Är du osäker kontakta närmaste Mekonomen Butik för hjälp.

OBS! Håll koll på pilarna

Pilarna på däcket visar rotationsriktningen. Vid montering ska du alltså alltid se till att pilen pekar i bilens färdriktning (framåt).