Auton kevättarkastus

Vintern sliter – gör en vårkontroll av din bil

Månader av körning på isiga och salta vägar sliter på bilen. Mekonomen ger några tips för dig hur du ska förbereda bilen inför våren.


Det spelar ingen roll om din bil är ny eller gammal – vinterhalvårets körning sliter. Den största boven är vägsaltet som kan orsaka både lack- och rostskador. Därför är en noggrann rengöring och kontroll av bilen på sin plats inför våren – en kontroll du kan göra nästan helt på egen hand.

Byt torkare

– Vindrutetorkarna är bra att byta efter vintern för att säkerställa god sikt, eftersom gummit slits med tiden och torkarbladet försämras gradvis. Ett bra tips är att byta torkarbladen i samma veva som du byter till sommardäck.

För att motverka slitaget på de nya torkarbladen krävs en spolarvätska för rätt årstid.
– Byt till en spolarvätska för sommarbruk. Den innehåller inget frostskydd och ska användas när det är plusgrader ute. Flera av spolarvätskorna har fräscha dofter som passar extra bra på sommarhalvåret.

Fräscha upp bilen

Lager på lager av smuts från slaskiga vintervägar får bilen att se ut som en riktig rishög. En rejäl rengöring är definitivt på sin plats inför våren.
– Men undvik att tvätta bilen hemma på gatan med tanke på alla tungmetaller som rinner ner i dagvattenbrunnarna. Vid en vårtvätt är det även lättare att upptäcka repor som man kan använda olika medel för att få bort. Ta hand om reporna så fort som möjligt så det inte hinner komma in fukt och börjar rosta. Och en underspolning för att få bort saltet efter vintern är också bra.

Vill man få sin bil att se extra fräsch ut till våren finns fler knep att ta till.
– Har du en svart kofångare som slits av vädret och avfettningsmedel? Då kan du behandla den med medel som återger lystern. Gör även rent hjulhus och fälgar – och använd däckglans till förra årets sommardäck. Då ser hjulen nästan ut som nya igen.

Vaxa bilen

– Det skyddar mot repor och gör att smutsen inte sätter sig lika hårt. Det betyder att man inte behöver tvätta bilen lika ofta. Det lönar sig också att stryka på ett silikonstift på listerna för att fräscha upp dem. De fryser nämligen ofta på vintern.

SPECIALTIPS!

– Om du byter däck på bilen själv kan du passa på att kontrollera om bromsbeläggen är slitna eller inte. Det är en av delarna på bilen som slits allra mest.
– På våren inträffar de flesta stenskotten, på grund av allt grus. Du garderar dig bäst genom att hålla avståndet till bilen framför.