Kör snålare med din bil – så här enkelt är det

De flesta tänker på att köra smart för att spara bränsle. Men det är långt ifrån alla som vet hur man gör, visar en undersökning från Kantar Sifo. Här får du några enkla tips som kan hjälpa dig att spara både bränsle och pengar – utan att byta bil.

Bara genom att köra lite smartare kan man minska sin bränsleförbrukning. Enligt organisationen Gröna Bilister kan den genomsnittlige bilisten få ner sin förbrukning med hela 15 procent utan att byta bil. Det betyder stora besparingar för både plånboken och miljön.

Många tänker på miljön

Enligt en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av kvdbil.se tänker de flesta bilister någon gång på att köra bränslesmart. Det är dock många som inte riktigt vet hur man ska göra för att köra så snålt som möjligt, undersökning visar också att få kontinuerligt mäter hur mycket drivmedel som de förbrukar.

Flera detaljer sänker förbrukningen

Det finns många detaljer som kan göra att bränsleförbrukningen sjunker. Att hålla lägre hastighet och att undvika kraftiga inbromsningar och accelerationer är några viktiga nycklar.

– Om man höjer blicken lite och planerar sin körning kan man hålla en jämnare hastighet och därmed spara mycket. Att också vara noga med att köra på så höga växlar som möjligt är också viktigt för att få ner förbrukningen, säger Mekonomens bilexpert Magnus Blommé.

Ta hand om bilen

Man behöver inte byta bil för att sänka sin bränsleförbrukning – men att ta hand om sitt fordon är en förutsättning för optimal förbrukning.

– En bil som servas ordentligt drar ofta mindre bränsle och drabbas mer sällan av haverier. Det är också viktigt att se över så att man har bra däck av hög kvalitet. I dag finns märkningar på däcken där man till exempel kan jämföra rullmotstånd. Rätt lufttryck är också viktigt samt att plocka bort onödig last som tynger bilen, säger Magnus Blommé.

När det är kallt ute drar bilar ofta mer mer bränsle innan motorn hinner bli ordentligt varm. Det innebär också högre utsläpp av skadliga ämnen. Här har dock Magnus Blommé ett bra tips:

– Om man monterar en elektrisk motorvärmare i sin bil, det går på nästan alla bilar, kan man förvärma motorn. Det ger lägre bränsleförbrukning och minskar dessutom slitaget på de rörliga delarna. Passar man också på att koppla in en kupévärmare kan man njuta av att sätta sig i en varm bil och av att slippa skrapa rutorna, säger han.

 

10 TIPS – Så enkelt kan du sänka dina bilkostnader

Kör inte med onödig last. Varje kilo påverkar förbrukningen negativt.

Montera av takboxen när du inte använder den, speciellt om du har en äldre box med högre luftmotstånd.

Köp ett nytt takräcke. Moderna takräcken, som till exempel Thule Wingbar, har lägre luftmotstånd än äldre med fyrkantsrör.

Ha rätt lufttryck. För lite luft i däcken kan ge öka rullmotståndet och ge högre förbrukning.

Förvärm motorn med en elektrisk motorvärmare. Det ger lägre förbrukning och lägre utsläpp. Dessutom minskas slitaget på motorn.

Serva bilen. En välservad bil drar i regel mindre bränsle – och drabbas mer sällan av allvarliga haverier.

Planera körningen. Undvik kraftiga inbromsningar och hetsiga accelerationer.

Försök att köra på höga växlar.

Motorbromsa när det är möjligt. I en modern bil slås bränslesystemet av under motorbromsning och inget bränsle förbrukas.

Tänk på hastigheten. Du kan spara mycket bränsle på att till exempel sänka farten från 120 till 110 km/h.