7 förmånliga sätt att värna om miljön i vardagen

Vill du bli en mer miljövänlig bilförare? Det finns några enkla knep att göra åtminstone en liten insats. Mekonomens hållbarhetschef Bengt Ericson kommer med sju vardagstips till alla bilförare som vill vara med och bidra till en något bättre miljö.

Bilen

Många kör kanske en lite för stor bil. Dessutom bör man tänka igenom ifall man ska gå med i bilpool eller alternativt hyra en bil de gånger man behöver en. Men visst, säkerheten ökar med storleken och många tänker på säkerheten idag. Sedan beror ju bilens storlek i en del fall på hur stor familjen är också, såklart. Om man vill dra en släpkärra krävs också ett större fordon.

 

Bränslet

Om man ligger och kör långa sträckor är diesel det bästa alternativet. Någon som däremot köra korta sträckor i stadsmiljö bör kanske satsa på en mindre bil och varför inte en elbil – marknaden för dem bara växer och de har kommit för att stanna.

 

Däcken

Se till att det är rätt storlek på däcken, de ska alltså inte vara bredare eller större än vad som behövs. Kontrollera i registreringsbeviset vilka däck tillverkaren har bestämt att bilen ska ha. Det är också viktigt att se till att lufttrycket är rätt.

 

Körstil

EcoDriving är en utbildning som lär dig köra sparsamt och ekonomiskt samtidigt som man värnar om miljön. Det handlar om körstil, teknik, trafik och miljö i samverkan. Det är en utbildning att rekommendera.

 

Bilens skick

Se till att bilen alltid är i bra skick, att all service är gjord. Byt olja och filter i tid och följ det serviceschema som finns.

 

Tvätt

Genom bra skötsel och regelbunden tvättning så håller bilen längre. Skölj bort salt och andra avlagringar och unna dig gärna en lackförsegling. Det är alltid bättre om bilen inte rostar. Tvätta bilen i en gör-det-själv-hall, och alltså inte ute på gatan.

 

Takbox och AC

Ta bort takboxen om den inte används. En takbox ger ett större luftmotstånd, vilket betyder att det krävs mer bränsle att köra med en takbox än utan. AC:n är också en energislukare. Använd den med förnuft och måtta och inte i onödan.