Pyörä liikenteen seassa

Så skyddar du dig mot vårens trafikfaror

Våren för inte bara med sig fågelkvitter, krokusar i rabatten och ljusare dagar – den för också med sig trafikfaror. Mekonomen ger dig råd för trafiksäkerhet och hur du undviker de största farorna.

Packa bilen rätt

Ska du ut på semester under påsk eller försommaren – se till att inte packa för mycket. Annars kan du utgöra en trafikfara. En för tungt lastad bil kan bli svajig vid för hög fart. Packa alltid de tyngsta sakerna underst och I framdelen av bagageutrymmet. Tänk även på att spänna fast takboxen ordentligt. Till packningen i bilen finns det lastgaller man kan använda.
 

Se upp för lekande barn

På sommarhalvåret ska man vara extra försiktig när man åker hemma i kvarteret eller förbi dagis och skolor. Barnen är ofta ute och leker, kastar bollar och springer ut i vägen. Gruset på vägen kan förlänga din bromssträcka precis som vinterväglag. Därför är det viktigt att ha extra uppsikt och hålla hastighetsbegränsningen.
 

Vindruta och vårsol

En sliten vindruta utgör en stor trafikfara. På våren är faran ännu större eftersom solen ofta står lågt och bländar föraren. Det lönar sig att behandla vindrutan med vattenavstötande medel, som förbättrar sikten på regnigt väder. Tänk också på att tvätta inre sidan av vindrutan.
 

Ha koll på tvåhjulingar

Som bilist måste man ha extra bra uppsikt för både cyklar, mopeder och motorcyklar – de utgör en stor fara i trafiken. Var försiktig vid övergångsställen och titta gärna en extra gång när du kör ut från en korsning. Du vill ju inte riskera att missa cykeln, mopeden eller motorcykeln som kommer farande.
 

Spana efter vilt

På våren är det extra stor risk att köra på vilt längs med vägarna. Både älg och rådjur stöter bort fjolårskalvarna vid den här tidpunkten på året.
Man måste vara extra uppmärksam där viltstängsel upphör eller börjar. Djuren rör sig mest vid gryning eller skymning.
 

Byt däck vid rätt tid

Man ska inte låta sig luras av att solen skiner – under tidig vår kan det vara halt på vägarna ändå. Tänk därför två gånger innan du sätter på sommardäcken. Men följ lagen.
 

Håll ner häcken

Det finns risk att växtlighet på tomten utgör en fara för trafiksäkerheten. Om du har en häck, träd eller buske i en korsning eller utfart – se till att den inte växer så högt att den skymmer sikten.