Kesäauto

Dags att ta fram sommarbilen

Att ta fram sommarbilen känns lockande redan nu. En bil gör sommaren (ännu) bättre. Utnyttja de varma dagarna till att göra dagsutflykter – eller åk på en längre roadtrip. Men är det verkligen bara att dra iväg? Det finns flera saker att åtgärda innan du plockar fram skönheten, Mekonomen berättar vilka.

Däckkontroll

Gör en ordentlig kontroll av däckens kvalité. När bilen har stått still länge kan det nämligen bli torrsprickor i däcken. Kolla även lufttryck och att däckens mönsterdjup är minst 1,6 mm.

Rengöring och tvätt

Tvätta bilen gör man vanligtvis direkt när man ställer av den, för att undvika rost. Men sommarbilen vill man säkert ha lite extra fin, då kan man använda allt från fälgrengöring, vax, däckglans och fönsterspray. Det gör att bilen nästan ser ut som ny igen.

Se över vätskenivåerna

Kylarvätska, spolarvätska, bromsvätska… Det är ett måste att säkerställa rätt nivåer inför sommaren. Samtidigt kanske man behöver byta motoroljan och oljefiltret om man inte gjorde det när man ställde undan bilen.

Kolla bromsarna

Det är extra viktigt att man åker en sväng och provbromsar efter att bilen har stått länge. Bromsarna kan nämligen sätta sig. Se till att bilen rullar lätt. Hissa gärna upp och rulla hjul efter hjul för att säkerställa att det inte kärvar.

Insidan räknas

Insidan ger utsidan sin glans! Speciellt om sommarbilen är en cabriolet.
Då finns en speciell tvätt som man kan använda, och en tvål specifikt för lädersäten. Om bilen har stått länge kan det även bli ytmögel i form av svarta prickar på instrumentbräda, ratt och säkerhetsbälten. Det är lätt att ta bort med interiörtvätt.

Kontrollera batteriet

Har du gjort rätt har du satt batteriet på underhållningsladdning under vintern. Men kolla för säkerhetsskull att det är fulladdat och tar emot laddning.

Kolla belysning

Kontrollera att halvljus, blinkers och lampor fungerar som dem ska. Du kan byta de trasiga själv eller be en Mekonomen Bilverkstad fixa det.

Försäkring och besiktning

Se till att din bil är rätt försäkrad och att den är besiktigad. Var till exempel uppmärksam på att veteranbilsförsäkringar bara gäller 30 dagar under året.