Bildstöld

Vanligaste bilstölderna – så skyddar du dig

3 av 4 bilar stjäls med nyckel. Men det vet få om, enligt en undersökning från Trygg-Hansa.
Bilstölderna har totalt sett gått ner de senaste tio åren, men sättet som bilarna nu stjäls på överraskar de flesta. 73 procent av alla bilar av årsmodell 2009 eller nyare som efterlystes under 2013–2014 stals med nyckel, visar Larmtjänsts databas.
Antingen så har tjuven stulit nyckeln och sedan bilen, eller så har tjuven lurat till sig nyckeln och sedan kört iväg med bilen.

Enligt en undersökning gjord av Trygg-Hansa är vi inte riktigt medvetna om vikten av att hålla koll på bilnyckeln. Vi tror att bilstölder ofta sker med hjälp av tekniska tricks – och vi mer rädda att förlora hemnyckeln, bankkortet och körkortet än bilnyckeln. Trots att en stulen bil kan ställa till det betydligt mer.
– Det viktigaste är att ha kontroll över sin bilnyckel. Ta alltid med den in på restaurangen istället för att lämna den i jackfickan i garderoben och förvara den mer svåråtkomligt hemma. Det är förstås naturligt att förvara bilnyckeln i hallen, men om ytterdörren dessutom är olåst är det enkelt för tjuven att stjäla nyckeln och därefter bilen. Vi ser många fall där detta sker, säger specialisten på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

Den vanligaste platsen för bilstöld och andra fordonsrelaterade brott uppges vara det egna bostadsområdet, mellan 60 och 81 procent av brotten sker där, enligt Brottsförebyggande Rådet (Brå).
– Generellt finns den största koncentrationen av dyra bilar i våra storstäder och därför är samma regioner de mest stölddrabbade områdena, säger specialisten hos Trygg-Hansa.

Bästa sättet att återfå bilen

Billarm, bättre koll på nyckeln och parkering i garage – alla sätten minskar stöldrisken. Men om oturen ändå är framme så är en spårsändare bästa sättet att återfå bilen. Men bara 2 procent har i dag en spårsändare installerad i bilen.

Källa: Trygg-Hansa