5 trafikfaror i höst

Den mörkare och blötare hösten är på väg. Med den kommer trafikfaror. Här får du tips hur du kan undvika dem.

1. Sikten

Bra sikt är det viktigaste, kom ihåg att kontrollera att alla ljus fungerar i bilen. Dessutom finns det en hel del extraljus att välja på.

2. Vilt

Vi kommer att gå in i en regnigare period nu, och det blir dags för jaktsäsong. Djuren är en stor fara för bilisterna. Mot djur går det inte att skydda sig, men med bra sikt så kan man få syn på djuren från längre håll.

3. Regnet

Att ha bra rutor och bra vindrutetorkare är en både billig och bra försäkring. Återigen handlar det om sikten – och dåliga vindrutetorkare i ösregn är en trafikfara i sig. Kom också ihåg att ofta rengöra rutornas insida!

4. Frosten

Snart kommer första frostnätterna. Ofta byter vi från sommardäck till vinterdäck lite för sent. I kraftigt regn blir det lätt vattenplaning. Byt vinterdäck hellre för tidigt än för sent.

5. Avståndet

Detta är inte årstidsberoende, men en riktigt stor trafikfara är alla förare som inte håller avstånd. Det finns ingen nytta i att hålla för litet avstånd men det är snarare en fara eftersom det väcker irritation. Och det hala väglaget under höst och vinter minskar alla säkerhetsmarginaler.