Kör snålt för miljön – lär dig eco-driving

Att köra bil på ett sätt som skonar både miljön och plånboken – det låter som ljuv musik. Men är det möjligt? Javisst, Mekonomens expert ger dig miljötips och råd för eco-driving.

Skaffa om möjligt en motorvärmare

Den är bra att använda även när det är några plusgrader. En varm motor före start sparar bränsle – och ger mindre motorslitage.

Undvik tomgångskörning vid start

Kör direkt så motorn snabbt kommer upp i arbetstemperatur. På så sätt fungerar även avgasreningen bättre.

Planera din körning

Titta långt fram, slår det om mot rött så släpp gasen och rulla med växel i så att bilen motorbromsar. Använd växellådan flitigt. Många nyare bilar har en indikator som visar när det är som mest optimalt att växla upp eller ned. Låga varv sparar bränsle, och dagens bilar klarar låga varv utan att rycka.

Ta det lugnt i trafiken

Det sparar både miljö, pengar och liv. Du tjänar inte många sekunder på att stressa.

Ha rätt däck och rätt däcktryck

Om du byter till större hjul än vad bilen hade när den kom från bilfabriken så drar den mer bränsle. Och när du ska byta däck nästa gång – titta om det finns lättrullande däck i rätt dimension till din bil. Ett billigt däck kan snabbt bli dyrt på grund av högt rullmotstånd och sämre livslängd.

Välj rätt bil

Fundera inför ett bilköp på hur du ska använda bilen. Behöver du verkligen en fyrhjulsdriven bil med största motorn? Kanske är det billigare att hyra en större bil de få gånger den behövs? En mindre bil med smarta tillbehör – takräcke, dragkrok – kanske räcker. Och en mindre bil är nästan alltid billigare i inköp, skatt och försäkring.

Välj rätt bränsle

Kör du mycket korta sträckor med en dieselbil så kommer den inte till sin rätt. Många dieselbilar har dessutom en extra värmare som går igång vid start – den både drar bränsle och avger icke renade avgaser. En bensindriven bil kommer fortare upp i temperatur. Ett bra alternativ är en hybrid där batteridriften hjälper till vid start och i låga farter med jämn belastning. En laddhybrid kostar lite extra men innebär ofta att du kan köra flera mil utan att förbränningsmotorn startar. Slutligen finns även elbilen, som inte behöver kosta en massa pengar i dag – men den kräver bättre reseplanering och kan ta viss tid att ladda.

Serva din bil

Ett bra tips för att hålla nere bränsleförbrukningen, 5–10 procent, är att regelbundet lämna in bilen på service. Och vintertid kan syntetiska oljor sänka bränsleförbrukningen ytterligare.