Säästeliäästi ajaminen on helppoa

Useimmat miettivät säästeliäämmin ajamista, säästääkseen polttoainetta, osoittaa Mekonomenin ja Kantar Sifon tutkimus. Tässä saat muutamia helppokäyttöisiä vinkkejä, kuinka säästät polttoainetta ja rahaa – vaihtamatta autoa.

Ajamalla vain vähän järkevämmin voit pienentää polttoaineen kulutusta. Keskimääräinen auton kuljettaja voi vähentää polttoaineen kulutusta kokonaiset 15 prosenttia vaihtamatta autoa. Se näkyy sekä lompakossa että luonnossa.

Moni ajattelee luontoa

Kantar Sifon teettämän tutkimuksen mukaan suurin osa autolijoista ajattelee silloin tällöin säästeliäämmin ajamista. Mutta moni ei kuitenkaan tiedä kuinka toimia säästääkseen mahdollisimman paljon polttoainetta. Tutkimuksen mukaan myös harva seuraa kuinka paljon polttoainetta todellisuudessa kuluu.

Useampi pieni asia laskee kulutusta

On useampi pieni asia, joiden ansiosta kulutus laskee. Alhaisemmat ajonopeudet, sekä äkkijarrutusten ja kiihdyttämisen välttäminen ovat tärkeässä asemassa.

– Jos nostaa katsetta vähän ja ennakoi ajonsa, voi ylläpitää tasaisempaa ajonopeutta ja näin säästää paljon kulutuksessa. Mahdollisimman isojen vaihteiden käyttäminen laskee myös kulutusta, Mekonomenin asiantuntija Magnus Blommé kertoo.

Pidä huolta autosta

Autoa ei tarvitse vaihtaa, jotta kulutusta voi vähentää ­– mutta hyvin huollettu auto on edellytys optimaaliselle kulutukselle.

– Hyvin huollettu auto käyttää yleensä vähemmän polttoainetta ja mahdollisten ongelmien esiintyminen on epätodennäköisempää. On tärkeää myös hankkia laadukkaat renkaat ja huolehtia niiden kunnosta. Nykyään renkaista löytyy esimerkiksi merkinnät, joiden avulla voi verrata eri renkaiden pyörimisvastusta. Renkaiden oikea ilmanpaine on myös tärkeässä osassa, sekä ylimääräisen painon poistaminen autosta, Magnus Blommé kertoo.

Kylmällä säällä autot kuluttavat enemmän polttoainetta, ennen kuin moottori ehtii kunnolla lämmetä. Tämä aiheuttaa myös suurempia päästömääriä. Magnus Blommé kertoo tähän hyvän vinkin:

– Moottorin voi esilämmittää sähkökäyttöisen moottorinlämmittimen avulla. Polttoaineen kulutus vähenee ja liikkuvien osien kulutus vähenee. Jos moottorinlämmittimen lisäksi käyttää auton sisätilan lämmitintä, saa nauttia lämpimästä autosta, eikä ikkunoita tarvitse raaputtaa, Magnus Blommé lisää.

 

10 VINKKIÄ – Näin helposti vähennät autoilun kustannuksia

Älä aja ylimääräisen painon kanssa. Jokainen lisäkilo vaikuttaa negatiivisesti kulutukseen.

Irrota kattoboksi silloin kun se ei ole käytössä, erityisesti jos boksi on vanha korkeampi malli, jossa suurempi ilmanvastus.

Osta uusi kattoteline. Uudemmissa malleissa, kuten Thule Wingbarissa on matalampi ilmanvastus kuin vanhoissa malleissa.

Oikea ilmanpaine. Liian vähän ilmaa renkaissa lisää pyörimisvastusta ja polttoaineen kulutusta.

Esilämmitä moottori sähkökäyttöisellä lämmittimellä. Lämmittimen ansiosta polttoaineen kulutus ja päästöt vähenevät. Myös moottorin kulutus vähenee.

Huollata auto. Hyvin huollettu auto kuluttaa vähemmän polttoainetta.

Ennakoi ajoa. Vältä nopeita jarrutuksia ja kiihdytyksiä.

Yritä ajaa isoilla vaihteilla.

Tee moottorijarrutus, kun mahdollista. Nykyaikainen auto ei kuluta ollenkaan polttoainetta moottorijarrutuksen aikana.

Mieti nopeutta. Voit säästää reilusti polttoainetta laskemalla nopeutta 120 km vauhdista 110 km vauhtiin.