Ethän pese autoa näin

Vuoden lämpimimmät kuukaudet ovat täällä – jolloin moni pesee auton ulkona kadulla, ajattelematta miten se vaikuttaa ympäristöön. Tässä tulee tavallisimmat virheet – ja vinkkejä miten ratkaiset ne.

Auton pesu painepesurilla

Vanhat pesusienet

Vanha pesusieni joka ehkä näyttää uudelta, voi lukuisista huuhteluista huolimatta sisältää hiekanjyviä tai pieniä kiviä. Sellaisella voit saada aikaan naarmuja auton maalipintaan, joten vaihda pesusieni riittävän usein – varsinkin jos satut pudottamaan sen maahan. Uusi sieni on edullinen tapa varmistaa, että auton maalipinta pysyy kunnossa. On myös tärkeää huuhdella auto perusteellisesti, ennen kuin käyttää sientä. Muuten irtonainen lika voi tehdä maalipinnasta naarmuisen.

Tiskiaine – edullista & huono idea

Moni yrittää selvitä edullisesti, ja ympäristöystävällisesti, pesemällä auto tiskiaineella. Mutta tiskiaine voi kuivattaa lakkapinnan, joka tekee siitä haavoittuvaisen. Panosta mieluummin kunnon autoshampooseen.

Liian pitkään vaikuttava liuotinaine

Joskus on välttämätöntä käyttää liuotinainetta, jotta auton saa puhtaaksi, varsinkin jos haluaa irrottaa hyönteisiä ja asfalttitahroja. Mutta jos aine vaikuttaa liian pitkään, se voi tuhota lakkapinnan. Varsinkin suorassa auringonvalossa.

Voimakkaat painepesurit

Painepesuri on hyvä työkalu auton pesuun, mutta älä seiso liian lähellä, äläkä käytä suutinta jossa on liian kova suihku. Jotkut painepesurit voivat olla jopa niin voimakkaita, että ne aiheuttavat kuhmuja peltiin.

Ympäristölle haitallinen pesu kadulla

Kun peset auton kadulla, pesuaine valuu sadevesikaivoihin – ja sieltä lähimpään järveen tai jokeen. Koska kaivot eivät aina ole yhteydessä vedenpuhdistamoon, kemikaalit ja ympäristölle vaaralliset aineet leviävät luontoon.

 

 

Pese auto näin

Pese auto automaattipesulassa tai tee-se-itse pesuhallissa. Siellä jätevesi otetaan talteen ja ohjataan vedenpuhdistamon kautta, ennen kuin se päästetään luontoon.

Onko auton peseminen kadulla laitonta?

Laissa ei suoraan lue, että auton peseminen kadulla olisi laitonta, mutta ympäristönsuojelulaissa kielletään puhdistamattoman jäteveden päästämisen luontoon. Autonpesusta tuleva jätevesi sisältää myrkyllisiä kemikaaleja, öljyjäämiä ja metalleja. Joten vie auto pesuhalliin pesua varten.