Valitse oikeat renkaat

Kun renkaiden vaihto on ajankohtaista, voi mieleen tulla monia kysymyksiä. Onko talvirenkaissani riittävä urasyvyys, valitsenko nastarenkaat vai kitkarenkaat? Ovatko kalleimmat parhaat?

Nyt on taas renkaiden vaihdon aika – kesärenkaat vaihdetaan talvirenkaisiin. Mutta mistä tiedämme ovatko vanhat talvirenkaamme vielä riittävän hyvässä kunnossa? Onko uusien renkaiden aika ja mitkä valitsen? Tänä päivänä löytyy lukuisia merkkejä ja malleja mistä valita.

Mistä tiedän mitkä renkaat ovat minulle sopivat? Mitkä kaikki asiat vaikuttavat?

– Miten autoa käytetään? Missä sitä käytetään? Auton turvajärjestelmät vaikuttavat myös renkaiden valintaan. Huomioi myös energia- ja märkäpitomerkinnät sekä kesä- ja kitkarenkaiden äänitasomerkinnät. Merkintöjen avulla voit vertailla eri valmistajien tuotteita.

Milloin on aika ostaa uudet renkaat?

– Lain mukaan talvirenkaat ovat kuluneet loppuun kun rengasurien syvyys on alle 3 mm. Uudessa talvirenkaassa uran syvyys on 8-10 mm. Vanhempi rengas jossa on hyvä urasyvyys saattaa ollakin vaihdon tarpeessa. Katso onko renkaassa halkeamia tai muita näkyviä vaurioita, jotka antavat viitteitä siitä, että rengas on vanha tai sitä on säilytetty väärin. Vertaa mielellään uudemman renkaan kanssa, jotta näet kuinka paljon vanha, vaikka edelleen laillinen rengas on todellisuudessa kulunut. Jos olet epävarma, pyydä asiantuntijaa arvioimaan tilanne.

Mitkä on tavallisimmat renkaanvaihdossa tapahtuvat virheet?

– Tavallisesti kuluttaja vaihtaa renkaat liian harvoin jotta siitä tulisi rutiini, ja asentaa renkaat huomioimatta pyörimissuuntaa, joka voi aiheuttaa sen että monet renkaan ominaisuudet eivät toimi niin kuin on suunniteltu, esim. vedenpoisto.

Ikuinen kysymys – valitsenko nastarenkaat vai nastattomat talvirenkaat?

– Valitse sen mukaan miten ja millaisissa olosuhteissa käytät autoa. Jos ajat enimmäkseen paljaalla maalla, autossa on lukkiutumattomat abs-jarrut ja ajovakauden hallintajärjestelmä niin pohjoisen oloihin suunnitellut kitkarenkaat riittävät pitkälle. Jos asut maan pohjoisosissa jossa on paljon lunta ja jäätä, nastarenkaat ovat parempi vaihtoehto. Sama koskee vanhempia autoja ilman yllämainittuja turvajärjestelmiä. Tärkeintä on kuitenkin sovittaa vauhti ja etäisyys olemassa olevaan säätilaan. Ota myös huomioon että joissakin maissa nastarenkaiden käyttö on kielletty.

Onko renkailla vaikutusta ajomukavuuteen?

– Kyllä, kitkarenkaista kuuluu vähemmän ääntä, myös auton sisälle. Vertaa nastattomien renkaiden äänitasomerkintöjä.

Voinko vaikuttaa ympäristön kuormitukseen hankkiessani uusia renkaita?

– Kyllä! Sen voit tehdä valitsemalla kitkarenkaat ja huomioimalla energialuokituksen. Nastarenkaat repivät irti tienpinnasta pieniä haitallisia hiukkasia ja lisäävät teiden kulumista.

Ovatko kalleimmat aina parhaat?

– Ei! Mutta usein laatu ja hinta kohtaavat.

Milloin on oikea aika vaihtaa talvirenkaat?

– Tarkasta vanhat talvirenkaasi jo nyt! Jos olet hankkimassa uusia niin ota hyvissä ajoin yhteyttä autohuoltoon jotta kaikki renkaat ovat kunnossa sitten kun on aika vaihtaa. Vaihda mieluummin ajoissa kuin että joudut jonain aamuna pulaan kesärenkaiden kanssa. Kitkarenkaat antavat enemmän joustoa aikatauluun kuin nastarenkaat. Moni tekee sen virheen että ottavat yhteyttä autohuoltoon kun alkaa sataa lunta ¬– ja varsinainen ongelma syntyy kun kaikki tekevät sen samaan aikaan.

Tulisiko parhaimmat renkaat olla edessä vai takana?

– Takana.

Kun renkaat on otettu irti, miten niitä säilytetään ja huolletaan?

– Pese ne joka sesongin jälkeen ja säilytä niitä pimeässä ja viileässä.

Muista myös että…

  • … samassa autossa ei saa olla kitka- ja nastarenkaita yhtä aikaa.
  • … jos autossasi on kitkarenkaat, peräkärryssä saa olla kitka- tai nastarenkaat. Mutta jos autossasi on nastarenkaat, silloin myös perävaunussa pitää olla nastarenkaat.
  • … oli autosi sitten kallis tai halpa, niin renkailla on ainoa kontakti tiepinnan kanssa ja siksi niihin kannattaa panostaa.
  • … älä koskaan yliarvioi renkaita tai auton turvajärjestelmiä.
  • … ajat varovaisesti!