Pilviä sinisellä taivaalla

Jääkylmä tehtävä

Toimiva ilmastointi on kullan arvoinen, varsinkin lämpiminä kesäkuukausina. Mutta nyt kun ilmastointia tarvitaan eniten, moni huomaa, että ilmastointilaitteisto vaatiikin huoltoa. Mekonomenin asiantuntija, Stefan Arekrans kertoo mitä voit tehdä.

Mitä on mennyt vikaan, kun ilmastointi lopettaa jäähdyttämisen?

– Yleensä on kyse vuodosta, jolloin kylmäaineen määrä vähenee laitteistossa. Vuoto johtuu usein kuivuneista tiivisteistä tai lauhduttimeen kohdistuneesta kiveniskusta.

Voiko ilmastoinnin korjata?

– Ilmastointilaitteistossa ei ole juuri korjattavia osia. Hajonneet osat kannattaa vaihtaa uusiin.

Kuinka voi selvittää missä virhe on?

– Vika löytyy etsimällä vuotokohta. Voidaan esimerkiksi sekoittaa fluorisoivaa ainetta sisältävää öljyä kylmäaineeseen ja sen jälkeen katsoa UV-valolla, missä kohtaa vuoto sijaitsee.

Usein näkee autojen myynti-ilmoituksia, joissa on mainittu, että ilmastointijärjestelmä on täytetty. Riittääkö että kylmäainetta vain lisätään?

– Kaasua ei saisi lisätä ilman että ensin on tarkastettu ja korjattu mahdollinen vuotokohta. Kaasu joka vuotaa on haitallista ympäristölle.

Voiko ilmastointilaitteistoa suojata niin että se pysyisi paremmassa kunnossa pidempään?

– Laitteiston suojaaminen on vaikeaa. Ennemmin tai myöhemmin kaikki laitteistot alkavat vuotamaan. Jotain hyötyä voi olla, jos teettää silloin tällöin moottoripesun, jolla pääsee ylimääräisestä liasta eroon.

Jotkut sanovat, että ilmastointia pitäisi käyttää koko ajan, jotta se ei vahingoitu tai ala vuotamaan. Onko se myytti?

– Ei, kyseessä ei ole myytti. Jos laitteistoa ei käytä, öljyt seisovat paikallaan jolloin tiivisteet kovettuvat ja kondenssia voi kertyä järjestelmään. Se voi johtaa vuotoon tai kompressorin vaurioitumiseen, Stefan Arekrans kertoo.

 

Kaipaako autosi ilmastointi huoltoa?
Löydä lähin Mekonomen Autohuolto ja tee tarjouspyyntö.