Akun lataus

Näin valitset oikean akkulaturin

Oikean akkulaturin valinta on muuttunut helpommaksi. Entisajan riskialttiit laitteet ovat lähes hävinneet markkinoilta ja uudet, älykkäät laturit ovat tulleet tilalle.

– Nykylaturin voit kytkeä väärin, ja silti ei tapahdu mitään varaallista, sanoo akkuekspertti Peter Johannesson Mekonomenilta.

Moni ajattelee, että akkulaturit ovat vain vanhoja autoja/akkuja ja autoharrastelijoita varten. Mutta oikeastaan asia onkin päinvastoin – mitä uudempi auto, sen enemmän se tarvitsee akkulaturia.

– Nykypäivän autot ovat kuin tietokoneita. Jos akku jää lataamatta, joudut ongelmiin, Peter sanoo.

Miksi tarvitsen akkulaturia uuteen autooni?

– Jos ajat taksia tai pitkiä matkoja, et tarvitse. Mutta muut 90 prosenttia tarvitsee. He ajavat lyhyitä matkoja ja käyttävät samalla teknisiä laitteita autossa… Hitaasti mutta varmasti akku tyhjenee, jolloin akun lataaminen on tarpeellista.

Miten akkulaturi toimii?

– Nykypäivän älylaturit pulssilataavat akun, jolloin akun elinikä pitenee. Ennen oli mahdollista ajaa huoltoasemalle ja ladata akku parissa tunnissa – mutta tämä saattoi vähentää akun elinikää 1-2 vuodella. Entisajan akkulaturit saattoivat aiheuttaa akun kiehumisen. Eli jos sinulla on vanha laturi – älä käytä sitä! Tai joudut vahtimaan latausta koko ajan.

 

Peter Johannesson kertoo että nykyään on olemassa 3 erityyppistä laturia:

Akkulaturi, perustaso (alle 5 ampeeria)

– Niillä on alempi maksimi virranantokyky ja akun lataaminen kestää pidempään. Mutta nämä soveltuvat hyvin ylläpitolataukseen. Näitä voidaan käyttää kaikkeen moposta traktoriin.

Akkulaturi, keskitaso (n. 5-10 ampeeria)

– Toiminnot ovat melko samat kuin perustason laturissa, mutta lataaminen on nopeampaa. Auto on valmis seuraavana aamuna. Tämän tyyppiset laturit tekevät samalla diagnoosin, huoltavat akkua ja sopivat useaan eri akkumalliin.

Akkulaturi, ammattilaistaso (yli 25 ampeeria)

– Ammattilaistason akkulaturit selviävät suuristakin ajoneuvoista, kuten metsäkoneista. Voidaan käyttää myös henkilöautoihin, mutta tavalliset autonomistajat selviävät hyvin perustason laturilla.

 

Mitä minun tulisi huomioida, kun valitsen akkulaturia?

– Jos sinulla on useampi ajoneuvo, olisi hyvä valita laturi joka sopii kaikkiin. Tavallisesti laturit sopivat useampiin automalleihin. Hintaero ei ole kovin suuri yksinkertaisimpien ja edistyneempien mallien välillä, joten valitsemalla edistyneemmän mallin saat rahoille enemmän vastinetta.

Kuinka pitkään voin pitää nykyaikaista laturia päälle kytkettynä?

– Se voi olla jatkuvasti kytketty. Uudet älylaturit lataavat vain silloin kuin on tarvetta. Itselläni on kolme jotka ovat kytkettynä ympäri vuoden.

Kolme? Mutta tarvitset kai vain yhden, jos se sopii kaikkiin malleihin?

– Kyllä, mutta haluan testata useita eri malleja, jotta opin miten ne toimivat. Minulla on peruslaturi, yksi keskitason ja yksi suurempi. Eniten hyötyä minulla on keskitason laturista.

Me tavalliset kuluttajat saatamme vähän pelätä akun latausta…

– Akkulaturit ovat kehittyneet paljon viime vuosina. Ne ovat kosteus- ja oikosulkusuojattuja. Voit tehdä kaiken väärin, ja silti mitään vaarallista ei tapahdu. Yleensä laturin mukana tulee puristusliittimet, jotka kiinnität helposti, ja joiden avulla saat helposti kytkettyä laturin päälle ja pois.

– Nykyään myös yleistyy tapa, jossa akkulaturi asennetaan moottorilämmittimen yhteyteen. Silloin akunlataus tapahtuu automaattisesti, kun kytket moottorilämmittimen johdon.

Tarvitsetko uutta nykyaikaista akkulaturia?

Kysy lähimmästä Mekonomen Myymälästä sinulle sopivaa mallia.