Pitkä ajomatka edessä? Näin varaudut ongelmatilanteisiin

On paljon mitä voi sattua pitkillä ajomatkoilla, etenkin talvella. Ja jos jotakin menee vikaan, oikeat varusteet ovat elintärkeät. Mekonomenin myyjä, Cherilee Kejonen jakaa parhaat vinkkinsä, miten varautua pahimpaan.
– Kaikista tärkeintä on ajatella turvallisuutta, hän sanoo. Talvilomat ovat täällä ja suurin osa talvilomamatkoista tehdään autolla. Se on ymmärrettävää, sillä autoon on helppo pakata talvilomavarusteet mukaan ja usein auto tulee edullisemmaksi kuin esim. lento- tai junaliput koko perheelle.

Auton hajoaminen talvella

Pitkiin automatkoihin liittyy paljon riskejä. Vaikka selviääkin ilman liikenneonnettomuutta, voi joutua muihin ongelmiin, esimerkiksi auto voi hajota ja jäädä tienvarteen.
– Vaikka auto olisikin uudempaa mallia, on aina olemassa riski. Jos on oikein huono tuuri, auto hajoaa pimeällä metsätiellä, jossa on vain harvoin ohi ajavia autoja, jolloin avunsaantia saattaa joutua odottamaan tuntikausia. Silloin on hyvä, jos on varautunut tilanteeseen, sanoo Mekonomenin myyjä, Cherilee Kejonen.

Cherileen mielestä tärkeintä on turvallisuus ja on olemassa yksi asia, mikä pitää löytyä joka autosta.
– Huomioliivi! Jos jäät tienvarteen, huomioliivi kannattaa pukea heti päälle. Pimeällä tiellä liikuskelu on hengenvaarallista, jos ei näy. Lisäksi on hyvä, jos autosta löytyy käynnistyskaapelit, jos tarvitsee apua käynnistykseen, hän sanoo.

Vaikka jäisi autoon istumaan ja odottelemaan apua, on silti olemassa riskejä. Tienvarteen jäänyt auto, hajonneella moottorilla, kylmenee nopeasti. Kovilla pakkasilla tilanne on vaarallinen.
– On tärkeää varautua siihen, että pysyy lämpimänä. Pidä aina autossa mukana lämpimiä vaatteita, hanskat ja pipo. Ja lämpimät kengät. Viltistäkään ei ole haittaa autossa, Cherilee sanoo.

Auto voi jäädä tienvarteen, vaikkei se hajoaisikaan. Jos on huono tuuri matkalla mökille, saattaa jäädä kiinni lumeen, jonka moni onkin varmaan joskus kokenut.
– Lumiketjut, jotka asetetaan vetäville pyörille auttavat tilanteessa, kun jää lumeen kiinni. Ne lisäävät pitoa huomattavasti. On olemassa myös mattoja, jotka voi asettaa renkaiden alle lisäämään pitoa. Ne ovat yleensä melko edullisia, eivätkä vie paljon tilaa autossa, hän sanoo.

Kymmenen vinkkiä – huomioi nämä ennen ajomatkaa

  1. Pidä ruokaa ja juomaa autossa. Jos matkanteko venyy, eväät helpottavat huomattavasti.
  2. Pidä huomioliiviä autossa. Näkyminen on elintärkeää, jos joudut jättämään auton pimeällä tiellä.
  3. Pidä käynnistyskaapeleita autossa.
  4. Täytä lasinpesunestesäiliö. Tuulilasi likaantuu nopeasti talvella.
  5. Pidä mukana lumiketjuja tai pitoa lisääviä mattoja. Saatat säästyä hinaukselta, jos jäät kiinni lumeen.
  6. Pidä vilttiä autossa.
  7. Lämpimät vaatteet jokaiselle matkalla mukana olevalle. Pakkanen voi olla vaarallinen, jos jäät tienvarteen.
  8. Huolehdi että autossa on riittävästi polttoainetta. Tankkaa usein.
  9. Puhelimelle laturi autossa. Puhelinta tarvitaan varsinkin ongelmatilanteissa.
  10. Jos jäät kiinni lumeen, saatat pystyä lapioimaan itsesi irti.

Mekonomenilta saat Tieturvan tutustumistarjouksena vuodeksi vain 4€ kuukausimaksulla. Tieturvasta saat apua näissäkin tilanteissa: Mikä tahansa tekninen vika, lukittuneen oven avaus, apukäynnistys, rengasrikko, polttoaineen loppuminen, auton juuttuminen lumen tai ulosajo. Lue lisää täältä.