Varoitus: Autosi jarrut voivat olla huonommassa kunnossa kuin luulet

Olet varmasti samaa mieltä, että jarrut kuuluvat auton tärkeimpiin varusteisiin. Mutta käsi sydämellä – milloin tarkastit ne viimeksi? Ehkä nyt olisi aika, kun talvi on kuluttanut jarruja. Jarrut voivat olla huonossa kunnossa ilman että huomaat koko asiaa.
Jarrujen huolto

On helppo kuvitella miten huonosti toimivat jarrut vaarantavat liikenneturvallisuutta. Huonoilla jarruilla varustetun auton jarrutusmatka pitenee. Jos joudut tekemään äkkijarrutuksen ja jarrut toimivat toispuoleisesti, seuraukset voivat olla vakavia. Autojen jarruongelmat ovat hyvin tavallisia. Ruotsalainen Besikta Bilprovning on arvioinut, että joka viidennessä autossa on jonkinasteinen ongelma jarruissa.

Taloudellinen haitta

Unohtunut jarrujen tarkastus aiheuttaa myös taloudellista haittaa, etenkin talven jälkeen.
– Pohjoismaissa jarrut joutuvat kovalle koetukselle talvella. Tiesuola saattaa aiheuttaa jarrujen takertelua, jonka seurauksena jarrut alkavat laahaamaan, Jonas Carlsson, korjaamopäällikkö Mekonomenilla, kertoo.
Jos jarrut laahaavat vähän koko ajan, siitä seuraa turhaa kulumista sekä jarrupaloille että jarrulevyille. Siitä seuraa myös turhan suuri polttoaineenkulutus.
– Tämä saadaan yleensä korjattua, sillä että osat voidellaan säännöllisesti. Olisi hyvä, jos jarrupalat irrotetaan ja jarrupinnat puhdistetaan, mielellään samassa yhteydessä kun vaihdetaan kesärenkaat, sanoo Jonas Carlsson.

Jarrulevyt voivat kärsiä

Tavallisesti jarrupalat kuluvat loppuun ennen jarrulevyjä, ja se on ihan normaalia. Mutta jos vaihtamisen kanssa jää odottelemaan, myös jarrulevyt kärsivät.
– Jarrupalat vaihdetaan yleensä kolme kertaa ennen kuin on aika vaihtaa myös jarrulevyt. Jos odottaa liian kauan palojen vaihdon kanssa, niin että kuluma ehtii metalliin asti, joutuu vaihtamaan myös levyt. Siitä voi tulla iso kustannus, sanoo Jonas Carlsson.

Jarrujen kulumiseen voi vaikuttaa

Ajotavalla voi vaikuttaa jarrujen kulumiseen, ja varmistaa etteivät ne ala takertelemaan. Yksinkertainen vinkki: Käytä niitä kunnolla.
– Yhä useampi on oppinut ajamaan taloudellisella tavalla, jossa ajetaan ennakoiden ja jarrutetaan varovaisesti. Mutta silloin tällöin on hyvä tehdä pari kunnollista jarrutusta. Kunnon jarrutukset auttavat, etteivät jarrut ala niin helposti takertelemaan, Jonas Carlsson sanoo.