Tutkijat: Käytöksesi liikenteessä voi tarttua muihin

Käytöksesi liikenteessä tarttuu. Pieni huomaavainen ele voi aiheuttaa dominoefektin, joka tekee koko liikenneympäristöstä mukavamman. Samalla tavalla hetkellinen huono liikennekäyttäytyminen leviää kulovalkean tavoin. Tähän päätelmään tultiin tutkimuksessa, jonka suoritti London School of Economics and Political Science yhteistyössä Goodyear:in kanssa.

Tutkimus käsitti lähes 9000 kuljettajaa 15 eri Euroopan maasta. 87 prosenttia kuljettajista oli samaa mieltä siitä, että toisen kuljettajan osoittama huomaavainen käytös liikenteessä tarttuu ja saa heidät käyttäytymään muita kohtaan huomaavaisemmin.

Liikenne

Voi käynnistää ketjun tapahtumia

Samaan aikaan 55 prosenttia kuljettajista myönsi, että kun he hermostuvat liikenteessä yhteen kuljettajaan, he purkavat kiukkunsa johonkin toiseen kuljettajaan vähän myöhemmin. Lopputulema on, että yksi huomaavainen ele tai hyökkäävä käytös liikenteessä voi käynnistää kokonaisen ketjun tapahtumia, joka aiheuttaa joko turvallisemman tai vaarallisemman liikenneympäristön monille.

– Autonkuljettajat ympärillämme vaikuttavat vahvasti siihen, miten itse käyttäydymme liikenteessä. Useimmissa tilanteissa liikenteessä kuljettaja käyttäytyy vastavuoroisesti. Mutta koska suurin osa vuorovaikutustilanteista ovat ohikiitäviä, niin vastavuoroinen käytös osuukin seuraavaan kohdalle osuvaan kuljettajaan, mikä aiheuttaa dominoefektin, tutkimusta johtava Dr Chris Tennant London Schools of Economicsista kertoo.

”On monta tapaa käyttäytyä huonosti liikenteessä”

Tutkimuksen mukaan positiivinen käytös liikenteessä on tärkeää, kuten esimerkiksi toisen kuljettajan kiittäminen. 90 prosenttia kuljettajista kertoo, että he arvostavat kiitoksen saamista. Kyselyyn vastanneet kertoivat myös, että kun he eivät saa kiitosta, he käyttäytyvät hyökkäävämmin seuraavassa vastaavanlaisessa vuorovaikutustilanteessa.

– On monta tapaa käyttäytyä huonosti liikenteessä. Kaikilla huonoilla tavoilla on kuitenkin taipumusta eskaloitua ja samalla vahvistaa hyökkäävää ja vähemmän toista huomioonottavaa ajokulttuuria. Mutta on olemassa vain muutamia tapoja olla kohtelias liikenteessä. Ne muutamat ovat hyvin voimakkaita, kuten antaa muiden ajaa ensin ruuhkassa, ottaa katsekontakti ja kiittää kun muut muut antavat tilaa, tai pyytää anteeksi silloin kun olet muiden tiellä. Nämä eleet myötävaikuttavat huomioonottavaisempaan liikennekulttuuriin, Tennant kertoo.